Burn-out coaching

 

Burn-out en de fase van het werk terug herstarten

Je hoofd slaat op hol, je kan je niet meer concentreren, je ergert je aan kleine dingen, wordt snel boos, voelt je uitgeput, hebt geen zin meer om leuke dingen te doen, je hebt moeite om dingen te plannen,… Besef dan dat de kans groot is dat je tegen een burnout aanloopt of er midden inzit. Een burnout is je lichaam dat op het rode stoplicht springt. Het is genoeg… Iedereen kan een burnout krijgen door teveel opgehoopte spanning. Deze spanningen kunnen voortkomen uit je job maar ook uit je relatie, je rol als werknemer in combinatie met huismoeder/huisvader, een erge gebeurtenis in je leven, een scheiding, ziekte.

Je bent als mens niet zwak als je in een burnout terecht komt. Integendeel, het zijn meestal de gedreven persoonlijkheden die ermee geconfronteerd worden. Plots overkomt het je! Je had geen aandacht voor de signalen die je lichaam je al aangaven of je wilde er niet naar luisteren…

Wat kan ik voor je doen?

Het is heel belangrijk te weten dat een burnout voor iedereen anders is. Sommige mensen hebben fysiek heel veel uitputting, anderen dan weer niet. Het is ook afhankelijk van wat de oorzaak van je burnout is, hoe we jouw traject gaan aanpakken. Bij sommige mensen is het de workload, bij andere de combinatie van work/life balance en bij sommigen nog een andere reden. Ik hecht zeer veel belang aan de mens achter de burnout. Geen enkel burnout traject is hetzelfde omdat de mens net zo uniek is.

Vandaar dat we zeer veel belang hechten aan jouw persoonlijke situatie en jouw symptomen.

 

Aan de slag met het 5 stappenplan

Ik ontwikkelde het 5 stappenplan omdat het belangrijk is dat je een duidelijk idee krijgt wat je kan verwachten.

Ik ga jou tijdens de gesprekken inzichten geven in wat de oorzaken zijn van je burnout of hoe je een burnout kan voorkomen.

  • Je krijgt inzicht hoe je in eerste fase je burnout kan leren aanvaarden. Dit is het moeilijkse proces omdat we vanuit onze controle moeilijk kunnen accepteren dat het niet meer gaat.
  • We gaan analyseren wat jou stressmomenten zijn
  • We stellen energiegevers en energievreters op
  • We gaan kijken wat je valkuilen zijn
  • We sturen bij waar nodig bij bv timemanagement, value-managment, communicatie, zelfvertrouwen

Je krijgt ook taken mee zodat je zelf aan de slag kan en controle krijgt over je burnout. Door er effectief mee aan de slag te gaan ga je snel vooruitgang boeken en genezing voelen.

In geval van paniekaanvallen of stresservaringen kan ik jou ontspanningsoefeningen aanleren zodat je die kan toepassen op momenten dat je de stress voelt opkomen.

Door mijn 20j ervaring als leidinggevend manager in het bedrijfsleven kan ik je ook begeleiden in meer bedrijfsgerelateerde problematieken.

Mogelijke aandachtspunten zijn:

  • Hoe is jouw positie in je team en/of je functie
  • Wat zijn jouw verantwoordelijkheden en krijg je daar voldoende support van hogerhand voor
  • Heb je voldoende info om je job naar behoren uit te voeren
  • Zijn jouw leidinggevenden bekwaam om jou te begeleiden
  • Is er een structuur en/of visie in je bedrijf waardoor je weet wat je te doen staat

Dit zijn enkele items die regelmatig aan bod komen maar er zijn er nog veel meer.

Je kan ook voor een her-startplan na burnout bij me terecht. Vragen? info@nicoleallaert.be

Getuigenis:

Rondom mij zag ik collega’s verdwijnen, brugpensioen, reorganisatie, ziekte en ik deed maar verder want het werk en vooral de klanten moesten toch verder geholpen worden. Wat ik niet zag, of niet wilde toegeven, was dat dit voor mij ook niet langer haalbaar was. Een aantal keer heb ik nochtans aan de alarmbel getrokken bij de directie maar die gingen er van uit dat ik het met al mijn ervaring wel zou redden. Ik was tenslotte toch een “sterke vrouw”.  Tot ook mijn lijn brak en de diagnose eigenlijk heel vlug gesteld was: een stevige burn out. Ondanks het feit dat ik volledig leeg was besefte ik wel dat ik snel professionele hulp nodig had. Op zo’n moment moet je geluk  hebben. Ons eerste contact verliep heel vlot. Nicole haar stem op de voicemail stelde mij al gerust. Ze liet mij praten en vertellen en leerde mij tijdens de eerste sessie zelfs zo te ademen dat ik daar al rustiger van werd. Ik moest leren met deze nieuwe situatie in het reine te komen; aanvaarden dat je niet alles meer kan, was ik moe ok ‘so be it’. Niks forceren. Je lichaam geeft heel goed aan wat het wil en niet wil. En bij Nicole heb ik daar naar leren luisteren. Het bepalen van energievreters en engergiegevers was een eerste stap. Langzaam aan zag je de vreters verdwijnen en de gevers toenemen. Later kwam daar ook het 7 stappenplan bij. Dit leerde mij  (h)erkennen wat ik zelf kon doen om het nooit meer zover te laten komen. Onze gesprekken en de relaxatietherapiehebben mij geholpen om in een aantal dingen inzicht te krijgen. Ik was echt niet verantwoordelijk voor al wat er mis liep, je leerde mij loslaten en af een toe een babbeltje met een collega is geen tijdverspilling, in tegendeel. Het was een lang een leerrijk traject, maar ik heb je tips altijd bij mij. Ik wil nooit meer in deze val trappen.

Greta