Burnout bij zelfstandigen
De financiële en organisatorische druk ligt hogerEen burnout is toch een burnout hoor ik u zeggen maar toch is er een wezenlijk verschil. Ik krijg in mijn praktijk een vergelijkbaar aantal werknemers en zelfstandigen en zie daarin een duidelijk verschil en ook daardoor ook een andere aanpak.
Bij burnout is het aanvaardingsproces meestal het moeilijkste zowel voor werknemers als voor zelfstandigen en kan ook lang duren voordat men kan toegeven ‘dat het niet meer gaat’.
Dit proces wordt bij zelfstandigen nog extra belast doordat men inkomenverlies kan lijden wat soms niet te onderschatten is.
Stel je voor dat de kostwinner voor het gezin zelfstandige is en uitvalt wegens burnout. Niet werken is geen inkomen en wanneer men dan denkt aan een aantal maanden buiten strijd slaat de paniek hen om het hart. Wat met het gezin? De vaste kosten?…… Arbeidsongeschiktheidsuitkering kan men aanvragen maar gaat pas in vanaf de 2e maand ongeschiktheid. De uitkering is ook forfaitair en niet berekend op het eerdere inkomen.
Voor een zelfstandige is het financiële aspect zeer vaak een drijfveer om toch te blijven doorgaan, wat hen dan nog meer uitput en hen meer lichamelijke klachten kan doen krijgen. Het herstel loopt dan ook moeizamer want men ‘kan’ niet eens even thuis blijven en uitrusten. Men Moet verder of het gaat nog slechter….
Niet enkel het financiële aspect is een extra moeilijke ook het organisatorische aspect van je zaak kan je een hoop kopzorgen geven.
– Je hebt al een afspraak met een klant gemaakt en zou bepaalde zaken opleveren op afgesproken datum. Er kan een boete clausule aan het contract vasthangen als je niet op tijd oplevert.
– Je zaak moet een tijdje sluiten waardoor je een seizoensverkoop mist. Aankopen zijn gedaan dwz facturen moeten betaald worden maar er is geen verkoop.
– Je bent chirurg en mensen rekenen op je dat jij hen zal opereren. De operatie moet uitgevoerd worden en kan niet op je wachten. Dit geeft niet enkel een financiële druk maar ook een morele druk.
In een bedrijf nemen meestal je collega’s het werk over of men schakelt iemand anders in. Meestal voelt de werknemer zich schuldig tov zijn collega’s maar het bedrijf blijft wel draaien.
Als zelfstandige heb je meestal een directe verbintenis met een klant of een patiënt en daardoor kan het schuldgevoel nog groter zijn.
Heb je hier vragen over kan je me vrijblijvend contacteren op info@nicoleallaert.be