Je partner terug vertrouwen na ontrouw

Wat is daarvoor nodig?

Je moet goed begrijpen dat er een verschil is tussen ‘kunnen’, ‘durven’ en ‘willen’.

We zeggen dikwijls dat we de partner terug ‘willen’ vertrouwen maar ‘durven’ vaak niet uit angst om terug gekwetst te geraken.

Praktijkvoorbeeld:
Zo had ik een man in mijn praktijk waarvan de vrouw verliefd geworden was op haar collega. Ze beslisten samen om de relatie een nieuwe kans te geven maar dan was het nodig dat er ook terug vertrouwen kwam langs de kant van de man. Na meerdere gesprekken bleek dat de man zijn vrouw nog niet vertrouwde en haar bleef controleren op allerlei vlakken. Zeer begrijpelijk gedrag wanneer men ervan uitgaat dat de controle nodig is om – ofwel de partner te blijven wijzen op zijn fouten ofwel om voor zichzelf het gevoel te hebben de zaak onder controle te kunnen houden.

In het eerste geval – het blijven wijzen op fouten- moet een ‘vervaldatum’ hebben. De bedrogen partner mag boos zijn maar die boosheid krijgt een tegenovergesteld effect wanneer het te lang duurt. Diegene die bedrog heeft gepleegd moet de kans krijgen om het vertrouwen terug te geven anders is er geen verzoening mogelijk.

In het tweede geval van controle is het vaak zo dat mensen angst hebben om hun controle los te laten. ‘Als ik er niet constant mee bezig ben, kan het terug mislopen’. Het tegendeel is waar. Het is wanneer je er constant mee bezig bent dat de partner gaat afhaken.
Mag ik dan niet boos en verdrietig zijn hoor ik u vragen? Uiteraard! Je voelt je gekwetst en dat geeft negatieve emoties. Maar zowel voor jezelf als voor je partner is het nodig om op een zeker moment je negatieve emoties aan de kant te zetten. Kan dat dan? Ja, dat kan! Je kiest voortaan voor jezelf om, elke keer dat je een negatief gevoel ervaart, bewust te kiezen voor een positief gevoel.

‘En wat als hij/zij me terug bedriegt? Als je partner daar voor kiest, ga jij dat niet kunnen tegenhouden. Het is de keuze van je partner maar hoe positiever je tegenover hem/haar staat, hoe leuker het is om bij elkaar te blijven.

Je wil geen relatie met een constant ‘boze of negatieve’ partner.