Hoe belangrijk is Valentijn voor jou?

Binnenkort worden we weer overspoeld door de media ivm Valentijn. Maar niet iedereen vindt Valentijn leuk of kan dit delen met iemand.

Ik denk daarbij aan mensen die hun partner kortelings verloren zijn, aan gebroken relaties, aan vrijgezellen die het verdomt moeilijk hebben met het feit de ware partner niet te vinden.

Is Valentijn de enige mogelijke dag dat we elkaar kunnen tonen hoe verliefd we zijn of hoe waardevol we elkaar vinden? Natuurlijk niet. Het is veel waardevoller dat we dat op constante basis aan elkaar kunnen tonen.

Valentijn leidt dikwijls tot ontevredenheid binnen een relatie. Dit lijkt contradictorisch maar is de realiteit. Waarom houden we ons zo vast aan de gedachte dat we Valentijn moeten vieren?

Het heeft vooral met verwachtingen te maken. Een aangeleerd gedrag geactiveerd door de media en de economie. We moeten op 14 februari aan onze geliefden tonen dat we hen graag zien en liefst door middel van een verrassing. Dit lijkt een basisgegeven. Wanneer onze partner dit niet doet trekken we de conclusie dat hij/zij ons niet de moeite vindt om iets te doen of ons niet graag ziet.

Dat zijn gedachten die we zelf creëren en als waar aannemen. Als we ons geluk laten afhangen van verwachtingen kunnen we zeer teleurgesteld zijn. Verwachtingen van jou zijn niet dezelfde als de mijne. We leggen de mogelijkheid om ons gelukkig te voelen buiten onszelf.

We maken iemand anders verantwoordelijk voor ons geluksgevoel. Uiteraard is dat zeer kwetsbaar.

Als mens zijn we heel gevoelig voor aandacht. Dus als we de ‘verwachtte’ aandacht niet krijgen op een moment dat anderen die wel krijgen voelen we ons benadeeld. We gaan ons vergelijken met anderengaan in concurrentie. Opmerkelijk is dat we meestal vergelijken met anderen die meer of beter hebben of zijn, zelden met mensen die weinig of niets hebben.

Ga vooral af op je dagelijkse geluksgevoel en focus je niet enkel op wat er op 14 februari gebeurd.

Word je door je geliefde in de watten gelegd ga daar dan zeker heel erg van genieten!!!! ;-))