Burnout door relatieproblemen

1 op 7 mensen kampt met burnout verschijnselen. Toch wel beangstigend als je denkt dat er zeker 1 iemand binnen jouw vriendenkring met burnout verschijnselen kampt. Het sluipt er zo stil in dat je het niet doorhebt.

Je bent actief en geeft nog die extra inspanning op het werk als het druk is. Een broodje bij de computer.. niet onherkenbaar. Na een lekkere maaltijd ’s avonds toch nog even de computer opstarten of je mails nog even checken terwijl je naar tv kijkt. Ons brein kan er vaak niet genoeg van krijgen. Dit is helemaal niet erg als dat korte periodes zijn. Onze motor komt in aktie van af en toe een adrenalinestoot. Het wordt problematisch als de stresspieken niet afnemen en het lichaam geen kans krijgt om te ontspannen zowel mentaal als fysiek. Je hebt de stresspiek op het werk en thuis, waar je de ontspanning zou moeten ervaren, gaat de piek door. Vaak niet enkel door het werk maar evenzeer door spanning tussen jou en je partner.

Burnout door relatieproblemen is vaak nog onbesproken. De erkenning van een emotionele uitputting in je relatie is vaak nog ver te zoeken. Je hebt een zware dag gehad op het werk en rijdt al met nieuwe spanning naar huis voor een mogelijk lastige avond. Vaak is er een zware emotionele belasting door verdrietige situaties zoals overspel of aankondiging van scheiding.

Je komt in een viscieuze cirkel terecht. Het werk gaat overdag niet goed want je gedachten zitten bij je relatieproblemen. Daardoor raak je achterop en moet je ’s avonds nog verder werken. Daar is dan vaak geen tijd voor wanneer er ook nog aandacht nodig is voor kinderen. Je hebt het gevoel in een spinnenweb terecht te komen en de kans dat je geen uitweg meer ziet kan groot zijn. Je stressniveau stijgt met de dag tot je de eerste symptomen van burnout gaat ervaren.

Je slaap gaat vaak verstoord geraken waardoor je lichaam tijdens de nacht ook niet meer recupereerd. Een regelmatige slaap is essentieel voor je lichaam om op te laden voor de volgende dag.

In dit geval is je burnout niet werk- maar relationeel gerelateerd. Ik kan je aanraden om niet te lang te wachten om professionele hulp in te schakelen om aan je relatie te werken zodat ook je werk er niet teveel gaat onder lijden.

Hoe sneller je ingrijpt bij de eerste burnout symptomen, hoe sneller je terug gerecupereerd gaat zijn.  

Heb je vragen? Je kan me mailen info@nicoleallaert.beiof bellen 0478/338806

We zoeken samen naar een gepaste oplossing.