Een partner met ADHD of ADD?

Hoe ADHD of ADD je relatie kan beïnvloeden

Als je partner ADHD heeft kan een relatie terugkerende misverstanden, boosheid, twijfel en frustratie vertonen.

Wanneer je de beter begrijpt wat er in het hoofd van een partner met ADHD omgaat, kan je relatie vrolijk verlopen. Ook je partner moet begrijpen wat zijn symptomen met ‘jou’ doen en daar ook rekening mee houden. Zo kan je op een constructieve manier reageren op de uitdagingen die ADHD met zich meebrengt.

Een adhd-er kent vaak impulsiviteit, verstrooidheid, desorganisatie wat voor onbegrip kan zorgen in de relatie of bij mensen die dichtbij staan.

Relatie voor de persoon met ADHD:

Je hebt het gevoel dat er steeds kritiek op je gegeven wordt en dat je partner te dicht op huid zit. Je ervaart het als constant zeuren. Je voelt je niet begrepen door je partner waardoor je boos wordt en je partner gaat ontwijken of dingen zeggen die je niet meent om van het gezeur vanaf te zijn. Wat je ook doet lijkt nooit goed genoeg. Het voelt aan als een constant falen.

Je zou graag hebben dat je partner stopt met je te controleren of op je vingers zit te kijken. Je kan moeilijk begrijpen dat de partner waar je verliefd op bent geworden, nu ineens veranderd is.

Relatie met een partner met ADHD:

Je kan het gevoel hebben niet op je partner te kunnen rekenen, er alleen voor te staan, alles te moeten regelen en constant brandjes te moeten blussen. Je kan je daardoor eenzaam beginnen voelen, het gevoel dat er met jou geen rekening wordt gehouden. De verantwoordelijkheid dragen in je relatie kan zwaar beginnen wegen.

Je voelt je er niet goed bij telkens opmerkingen te moeten maken omdat afspraken niet nagekomen worden of dat dingen in het huishouden voor de zoveelste keer niet gebeuren. Je hebt het gevoel dat je partner geen rekening met je houdt.

Het is duidelijk om te zien dat de gevoelens die bij beide partners aanwezig zijn elkaar triggeren en zo een neerwaartse spiraal voor de relatie vormen.

De partner met ADHD voelt zich onbegrepen door het ‘gezeur’ van de partner en trekt zich steeds meer en meer terug en de partner zonder ADHD gaat daardoor nog lastiger worden, nog meer zeuren, zich niet gewaardeerd voelen en boos worden waardoor de afstand binnen het koppel groter en groter wordt.

Herken je deze relatieproblemen? Ik help jullie graag om een beter inzicht te krijgen in de problematiek waardoor er terug meer begrip en respect voor elkaar kan groeien. info@nicoleallaert.be