Symptomen van ADD/ADHD die tot relatieproblemen kunnen leiden

Hoe kan ik ze erkennen?

Als ADHD-er ben je je vaak niet bewust van je gedrag en wat het met je partner kan doen. Als partner begrijp je vaak niet wat er in hen omgaat. Daardoor ontstaat er onbegrip en misverstand wat tot relatieproblemen kan leiden.

Je bent impulsief:

Heel vaak ga je dingen die spontaan in je opkomen zeggen en dikwijls niet op de juiste manier maar eerder aanvallend of kwetsend. Het is vaak een ongecensureerde taal die wel hard en bruut kan overkomen bij je partner. Je partner wordt hierdoor boos en gaat emotioneel worden.

Emotionele uitbarstingen:

Je kan heel dikwijls je emoties of gevoelens moeilijk benoemen. Doordat je je onbegrepen voelt en daardoor emotioneel bent, kan je een plotse uitbarsting hebben die vaak niet te begrijpen is voor je partner.

Moeite met aandacht:

Doordat je makkelijk afdwaalt tijdens een gesprek kan je partner het gevoel krijgen dat je niet luistert of geen interesse toont. Daardoor voelt hij zich genegeerd. Het is mogelijk dat je details van het gesprek gaat missen of zonder er echt bij na te denken dingen gaat bevestigen of beloven waarvan je achteraf niet meer weet dat je ze gezegd hebt. Dit leidt tot frustratie van je partner.

Vergeetachtigheid:

Je vergeet sneller omdat je minder aandacht hebt op het moment dat iets gezegd of afgesproken wordt. Je gaat ook minder toekomstgerichte zaken nog niet bedenken waardoor afspraken of belangrijke dagen (verjaardagen bv) vergeten kunnen worden. Het kan je partner het gevoel geven dat je niets om hen geeft of het niet belangrijk vindt.

Moeilijk met organiseren:

Je hebt het moeilijk met de zaken te plannen. De to-do’s kunnen je erg onzeker maken omdat je ze moeilijk kan inschatten qua tijd en dringendheid. Ook terugkerende zaken zoals in het huishouden worden dikwijls vergeten waardoor de partner het gevoel krijgt telkens opnieuw alles te moeten vragen en herhalen.

Als deze symptomen zorgen voor relatieproblemen kan je deze oplossen door elkaar te begrijpen en het vanuit je partners perspectief te leren zien. Het is nodig dat beide partijen inzicht krijgen in wat deze symptomen bij hen teweeg brengen.

Heb je graag hulp om deze inzichten te krijgen? stuur me een mailtje met je vraag. info@nicoleallaert.be