Is herstel van de relatie na ontrouw mogelijk?

Beide partijen hebben het dikwijls moeilijk. De bedrogen partner is gekwetst, diegene die het bedrog gepleegd heeft voelt zich vaak schuldig...

Wanneer je ervoor kiest om de relatie nog een kans te geven is het nodig dat er bereidwilligheid van beide partners is. Het is een moeilijke en soms lange weg maar dikwijls meer dan de moeite waard.

Het is in eerste instantie belangrijk te onthouden dat een affaire of ontrouw meestal ontstaan is uit een gemis. In een relatie waarin beide partners zich heel tevreden en gelukkig voelen is geen vraag naar iets anders.

Een partner die geconfronteerd is met ontrouw voelt woede, pijn en dikwijls verlies van eigenwaarde. Het is belangrijk daar respect voor te hebben. Je zal er voor moeten zorgen dat je partner terug gaat aanvoelen dat je werkelijk voor hem/haar kiest. Deze weg is niet zonder hindernissen.

De grootste fout die je kan maken is enkel blijven zeggen dat je er spijt van hebt. Je partner heeft daar waarschijnlijk geen oor naar want op dat moment zich hij/zij nog in de fase van ongeloof.

Over welke fout gaat het hier?

Wanneer je spreekt over spijt gaat het enkel over jou. Jij hebt spijt en schuldgevoelens en daar wil je vanaf. Liefst zou je horen zeggen dat het je vergeven is. Soms kan dat maar in de meeste gevallen is dit niet het geval.

Er is iemand pijn gedaan en die kwetsuur moet nu herstellen. Er is niets zo pijnlijk als het gevoel hebben dat je kwetsuur niet gezien of niet ernstig genoeg gevonden wordt. Als je wil dat er genezing komt moet je luisteren naar je gekwetste partner.

Met luisteren bedoel ik niet dat je passief moet aanhoren. Het is ook belangrijk dat je in actie komt. Je luistert en tegelijk stel je ook vragen zodat je te weten komt hoe je partner zich op dit moment voelt. Het is niet makkelijk om te aanhoren hoeveel pijn iemand heeft maar toch is dit nodig.

Zeggen: ‘ik heb toch al sorry gezegd’ of  ‘moet dit nu blijven duren’ zijn de grootste flaters die je kan maken. Ook na maanden of zelfs jaren kunnen er dikwijls pijnpunten terug naar boven komen. Belangrijk blijft dat je blijft openstaan voor een gesprek.

De bereidheid van de bedrogen partner moet zijn dat hij/zij de intentie heeft dat vertrouwen terug te aanvaarden. Wanneer de pijn de overhand blijft hebben kan de relatie ook nooit de kans krijgen te herstellen.

Niet onbelangrijk is dat er nadien kan gepraat worden wat één van beide mistte in de relatie. Zo kan je samen terug werken aan een harmonieuze herstart. Bij deze heropstart wil ik jullie graag helpen.