Hoe vertel je kinderen dat je gaat scheiden?

Scheiden…we horen het dagelijks van mensen rondom ons.

Scheiden… we horen het dagelijks van mensen rondom ons. Jaarlijks horen 25.000 kinderen dat hun ouders gaan scheiden. Afhankelijk van het karakter gaat het kind hier makkelijk of minder makkelijk mee om.
Hierbij belangrijke tips die je als ouder kunnen steunen:
– Breng de boodschap samen als ouders
– Wacht niet te lang om ze het te vertellen
– Kies je moment zorgvuldig
– Maak kinderen duidelijk dat zij niet de schuldige zijn
– Laat hen weten dat je van hen blijft houden
– Laat kinderen toe vragen te stellen
– Informeer je wat belangrijk is gezien hun leeftijd
– Maak duidelijke afspraken met je ex-partner en de kids
– Geef kinderen een deel inspraak
– Zet als ouder je ego aan de kant ifv je kind

De boodschap dat ouders gaan scheiden zorgt voor een behoorlijke verandering in het leven van een kind. Het is goed mogelijk dat de beslissing éénzijdig genomen is maar voor een kind maakt dit niet uit. Het kind heeft behoefte aan de uitspraak van beide partijen.
Onderschat niet dat kinderen zeer goed spanningen aanvoelen. Wanneer er tussen het koppel al een tijdje spanning is, is dit voor het kind merkbaar. Praat erover, ook als je er nog niet uit bent of je nu wil scheiden of niet. Ouders denken vaak dat ze hun kinderen er niet mee mogen belasten maar niet uitgesproken spanningen geeft voor het kind onduidelijkheid waardoor het zijn eigen verhaal gaat maken.
Bespreek een scheiding niet op een moment dat er geen tijd is. Snel tussen de soep en de patatten is een foute keuze. er moet voldoende tijd zijn om na te praten en vragen te stellen eventueel.
Kinderen hebben vaak het idee dat zij aan de oorzaak van de scheiding liggen. ‘Moest ik braver geweest zijn dan zou dit niet gebeurd zijn..’. Maak je kind duidelijk dat het een beslissing van mama en papa is en dat je kind(eren) niet de oorzaak zijn.
Mama en papa kunnen niet langer van elkaar houden maar maak duidelijk dat jullie allebei van je kind(eren) blijven houden.
Afhankelijk van de leeftijd hebben kinderen vragen na de aankondiging van een echtscheiding. ‘Waar gaan we wonen, wie komt mij van school halen, kan ik nog naar de jeugdbeweging, mag ik op dezelfde school blijven,….’ Antwoord zo eerlijk mogelijk zodat kinderen niet naar hun eigen antwoord moeten gissen.
Afhankelijk van de leeftijd hebben kinderen andere behoeften van hun ouders. Zo zal een kind van 3j meer behoefte hebben aan de zorg van een moeder dan een kind van 15j.
Maak duidelijke afspraken met je ex-partner en je kids wat betreft opvoeding. Zorg ervoor dat je op 1 lijn zit. Elke ouder heeft zijn eigen opvatting maar kies een oplossing die voor beide ouders aanvaardbaar is. ‘De gulden middenweg’. Zo is het voor het kind ook duidelijk en vermijd je situaties waarin kinderen de andere ouder uitspelen.
Kinderen moeten zich enorm aanpassen na een echtscheiding. Belangrijk is dat ze betrokken worden in een aantal beslissingen die met hen te maken hebben. Zorg dat ze bij elk van de ouder een nieuwe ‘thuis’ krijgen.
Je kan als volwassene dan heel boos en gefrustreerd zijn.. je kind hoeft daar niet de duppe van te zijn. Blijf over je ex-partner met respect spreken en blijf de communicatie open houden. Zo zal je kind niet de neiging hebben dingen te willen verzwijgen of partij te moeten kiezen voor één van de ouders.